Raad

RAAD

u heeft onze stem gekregen, spreek dan
namens ons nadat u mét ons heeft gesproken

en luister daarbij ook naar hen die zwegen
u vertegenwoordigt meer dan praters alleen

wij vragen u betweters en wethouders
te controleren en wat goed is te stimuleren

wij hebben u nodig, zoals u ons, omdat
wij op die plekken leven waarover u besluit

prik door te hoog gesproken woorden heen
kijk uit voor waarheid versluierende metaforen

gebruik uw mond, maak werk van uw oren
vraag raad, geef raad, wees wijs en wijs

anderen op andere zienswijzen, verdien onze
stem, zolang u blijft luisteren kunt u ons horen


Ruben van Gogh
(Stadsgedicht bij de installatie van de nieuwe gemeenteraad van Utrecht, maart 2022)

Van sommige gedichten weet je dat je ze zult gaan schrijven, zeker als je stadsdichter bent (in mijn geval: Gildemeester van het Utrechts Stadsdichtersgilde, dat in Utrecht als collectief het stadsdichterschap behartigt). Zo ben ik er mentaal op voorbereid dat, mocht er eerdaags een tornado over het centrum van de stad razen en de Dom daarbij omvallen, ik naar de pen zal moeten grijpen. “Er viel meer dan de Dom alleen” schiet mij nu te binnen, dan weet u dat alvast, mocht de barometer plotseling gaan stuiteren.

Nieuwe gemeenteraad

Dit voorjaar stonden de gemeenteraadsverkiezingen op het programma, en daar komt een nieuwe gemeenteraad uit voort, en die raad moet worden geïnstalleerd, en daar hoort een stadsgedicht bij. Nu gaat op 18 juni de Stadsopera Trijn in première, waarvoor ik het libretto heb geschreven. Hierin wordt, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, een nogal besluiteloze raad opgevoerd, met als gevolg dat Trijn van Leemput een leger vrouwen mobiliseert om de dwangburcht Vredenburg dan maar eigenhandig te gaan slechten.

Trijn van Leemput opera
Reinventing Trijn van Leemput, hier te koop.
Raad:
We komen er niet uit, we komen er niet uit.
We stellen ons besluit uit tot morgen.
Uit uw zorgen wordt ons klaar
Dat u bang bent voor gevaar
Uit uw zorgen dan maar aan de raad
Uit uw zorgen maar

Uit: Stadsopera Trijn (2022)

Stadspodium Utrecht

Dat was in 1577. Hoe zit het nu? Tijdens mijn avonden als mede-presentator van Stadspodium Utrecht, een serie stadsgesprekken in een boxring-setting, kwam ik regelmatig tegen dat de gemeente zich flink voorop liet staan hoe zij met medezeggenschap van betrokken burgers de besluitvorming rond tal van wijkgebonden problemen in ging, maar als dan puntje bij paaltje kwam, toch eigenhandig de boel beslechtte en zo deze trots aangekondigde gesprekken ogenschijnlijk teniet deed. Je zou kunnen zeggen, een potentiële nieuwe Trijn van Leemput anno 21ste eeuw heb ik tijdens die stadsgesprekken af en toe wel in de zaal zien zitten.

Het gedicht zelf viel in goede aarde bij de raad. Ook bij alle andere gemeenteraden van de provincie Utrecht, ondervond ik enkele weken later toen ik het gedicht ook in het Provinciehuis Utrecht ten gehore bracht tijdens een werkbezoek van deze nieuwe raden aan de provincie.

Ruben van Gogh

Interesse? Neem vrijblijvend contact met me op.

Trijn van Leemput opera

Nu ook te boeken: Achter Trijn aan – een operateske Pedestrial Poetry Tour in de voetsporen van Trijn van Leemput, met onderweg voordrachten uit mijn libretto van de succesvolle Stadsopera Trijn.

Leave a Comment