Workshop gedichten schrijven

Voor wie nog nooit, of al vaker, gedichten heeft geschreven

Hoe schrijf je een gedicht? Sinds mijn debuut met De Man van Taal (Prometheus, 1996) geef ik regelmatig workshops in het schrijven en/of voordragen van poëzie. Aan kinderen, scholieren, studenten, delinquenten, daklozen, ambtenaren, managers, teams, vriendenclubjes, of gewoon aan groepjes individuele cursisten.

Ik kan losse workshops geven, zoals ik die dikwijls heb gedaan voor scholen en evenementen. Maar ik kan ook volledige cursussen in meerdere bijeenkomsten verzorgen, mede dankzij mijn ervaring bij de schrijfopleiding van de HKU (Hogeschool Kunsten Utrecht), waar ik tweemaal de module poëzie-schrijven heb verzorgd.

Workshop: Langs de valkuilen van de poëzie

Workshop gedichten schrijven

Hoe begin je aan een gedicht? Waar moet je op letten? Hoe voorkom je rijmdwang, het gebruik van clichés en een writers block? En als je eenmaal gedichten hebt geschreven, hoe draag je die dan voor? Kortom: dichten, hoe doe je dat? Het komt allemaal aan bod in mijn workshop: Langs de valkuilen van de poëzie.

Duur: 2 à 3 uur / Groepsgrootte: 6 – 25 personen / Kosten: €37,50 p.p., incl btw, met een minimum van €300 (voor particulieren tot een max van €375)

Ruben van Gogh

Ik help je graag in een 1-op-1 sessie een stapje verder met je gedichten, zangteksten of muziektheaterproducties – lees hier meer.

Gastlessen en masterclasses muziektheater

Met mijn uitgebreide ervaringen in het schrijven (én vertalen) van liedteksten, muziekvoorstellingen en opera libretto’s ben ik goed in staat gastlessen te verzorgen voor gezelschappen die in dit gebied werkzaam zijn of dat willen. Zo mocht ik een aantal keren bij de Artez-opleiding komen vertellen over netwerken en contacten in het lyrische veld, bereidde ik jonge finalisten van een poëzie-wedstrijd voor op hun présence en voordracht, verzorgde ik bij de Nationale Opera een masterclass voor jonge operamakers rond het schrijven van libretto’s en hielp ik scholieren in enkele lessen bij het zingbaar vertalen naar het Nederlands van Engelstalige songteksten.

Duur, groepsgrootte en prijs in overleg

Middelbare scholen

What the f*ck, ik geloof dat ik een gedicht heb geschreven!”

leerling van het St. Bonifatiuscollege Utrecht tijdens een geslaagde gastles (oktober 2021)

Al vanaf de vroege jaren ’90 bezoek ik jaarlijks middelbare scholen voor lezingen met voordracht. Voor scholieren is het altijd een blije verrassing te ontdekken dat ‘een dichter’ ook gewoon iemand van vlees en bloed is, die, in mijn geval, vooral heel lyrisch en humoristisch over de gedachtewereld achter gedichten kan vertellen — waarin ook hún leefwereld een plek blijkt te hebben.

Een lezing kan in één lesuur plaatsvinden, voor een workshop is minimaal een blokuur nodig en dan is het het allerleukst als er toegewerkt wordt naar een presentatie: bijvoorbeeld tijdens een themaweek of schoolfestiviteit.

Via de Schrijverscentrale of als CJP Cultuurkaart-acceptant

Naast dat ik voor scholen, bibliotheken en instellingen als dichter ben te boeken via de Schrijverscentrale, ben ik ook CJP Cultuurkaart-acceptant. Scholen die gebruik maken van de Cultuurkaart kunnen mij via de hun bekende kanalen ook boeken: niet alleen als dichter, maar ook als smartphoneart-maker: smartphone-fotografie en collages. Zie daarover mijn website: smartphoneart.nl

Kortom: zoek je een leuke invulling voor een congres, bedrijfsuitje of bijeenkomst, met je afdeling of vriendenclub, of ben je namens een onderwijsinstelling juist op zoek naar een poëzie-docent? Het kan allemaal. Ik leid je veilig langs de valkuilen van de poëzie.

Vragen? Interesse? Neem vrijblijvend contact op.

Leave a Comment