Gedichten

Ruben van Gogh schrijft gedichten: vrij werk, stadsgedichten als Gildemeester van het Utrechts Stadsdichtersgilde en gedichten in opdracht. Daarnaast geeft hij workshops gedichten schrijven op scholen en voor losse groepjes.

Verfilming van het gedicht: Wat water weet

Interesse? Neem vrijblijvend contact met me op.

Trijn van Leemput opera

Nu ook te boeken: Achter Trijn aan – een operateske Pedestrial Poetry Tour in de voetsporen van Trijn van Leemput, met onderweg voordrachten uit mijn libretto van de succesvolle Stadsopera Trijn.

Bundels

Nikola – een soort van antenne (crU, 2017)

Een speciale uitgave in een oplage van 100 exemplaren met 32 gedichten uit de opera Nikola – a Techno Oper in 4D Sound (2012) , waarbij ieder exemplaar een eenmalige eigen volgorde van gedichten kent.

De Jeumont-Heidmann schakelwals (2015)

Zesde bundel, uitgegeven door City2Cities, met het lange, gelijknamige titelgedicht waarin de ikfiguur in een Bergson-achtige vloeiende stroom van het net na-oorlogse Parijs naar het Utrechtse hier-en-nu reist. Daarnaast is opgenomen de gedichtencyclus Guy & Michelle: een korte opera in gedichten.

Hier begint het leven (2013)

Hier begint het leven is de vijfde en meest persoonlijke bundel van Ruben van Gogh. Onverschrokken gaat hij in deze bundel het volle leven langs. Hij dicht over de liefde, een kind, een reis. En over de dood, de smerige dood.

Een zoen op de wang kan al een bloeduitstorting achterlaten. Van Gogh kan zo zoenen.’
Erik Jan Harmens in Het Parool.“

Klein Oera Linda (Contact, 2006)

De vierde bundel. Geen mystificatie, zoals in de 19e eeuw bij Het Oera Linda Boek, maar wel een mythologie in menselijke maat, waarmee Van Gogh zich middenin de samenleving positioneert. De meerlagige typografie was in handen van Melle Hammer.

Zoekmachines (Prometheus, 2002)

Voor zijn derde bundel vroeg Ruben van Gogh grafisch ontwerper Harmen Liemburg de bundel vorm te geven, hetgeen resulteerde in een dia-positieve weergave van de gedichten, die niet alleen aansluit met de omslag, maar wonderwel ook met de lichte toets van een deel van de gedichten. De paginanummering is binair uitgevoerd, zodat de bundel ook letterlijk een zoekmachine is.

De hemel in, de hemel uit (Prometheus, 1999)

De tweede bundel. Na de afdelingen: Wandelen door een 2-persoonsalfabet (de hemel in) en Een vluchteling in niemandsland (de hemel uit) volgen vertalingen van Jacques Prévert en een nagekomen bericht. De bundel is met De Man van Taal (Prometheus, 1996) in zijn geheel opgegaan in de gezamenlijke herdruk: Aan het eind van het begin (Prometheus, 2000)

De Man van Taal

Debuutbundel, na enkele bundels in eigen beheer en de bundel Het omgelegde Eelderdiep – gedichten van Dirk Dijkstra, Ruben van Gogh en Jos Tolboom. De bundel is niet meer verkrijgbaar, of het moet zijn in de betere antiquariaat, maar is met De hemel in, de hemel uit (Prometheus, 1999) in zijn geheel opgegaan in de gezamenlijke herdruk: Aan het eind van het begin (Prometheus, 2000).

Ruben van Gogh

Ik help je graag in een 1-op-1 sessie een stapje verder met je gedichten, zangteksten of muziektheaterproducties – lees hier meer.

Expositie: #smartphoneart @deutrechter

In 2023 hangt mijn kunst het hele jaar in Stadsbrasserie de Utrechter, Vredenburg 40, recht tegenover TivoliVredenburg. Lees er hier meer over.

Smartphoneart expositie in de Utrechter