Opera/musical

De afgelopen 15 jaar heb ik meerdere opera-libretto’s geschreven en vertaald, twee musicals geschreven en met losse lied- en koorteksten meegewerkt aan allerlei verschillende muziektheater-producties, o.a. voor het Concertgebouw en de nationale Opera.

Ben je op zoek naar een liedtekstschrijver, librettist of vertaler ervan, of heb je voor een gelegenheid een liedtekst nodig? Dan ben je bij mij aan het juiste adres. Neem vrijblijvend contact met me op voor advies en mogelijkheden. Als het moet zoek ik er zelf een componist bij.

Stadsopera Trijn (2022)

In juni 2022 gaat op een libretto van mijn hand de opera Trijn in première in de grote zaal van TivoliVredenburg, met Karin Strobos als Trijn, en verder o.a. Tamar Niamut, Aylin Sezer, Erik Slik en Marijn Zwitserlood.

De jongen die te snel groeide (2019)

Driftige pauken en opzwepende strijkers drukken die missie ‘jezelf te zijn’ perfect uit, versterkt door de rake vertaling van dichter Ruben van Gogh. (NRC Handelsblad)

De jongen die te snel groeide, op het door mij tot op de halve noot vertaalde libretto.

Waterwerken

In 2019 was de reprise van de meezingopera Waterwerken op muziek van Bob Zimmerman. Het lied Waterwerken hieruit werd in 2018 genomineerd voor de Willem Wilmink Prijs voor het beste kinderlied.

Het boompje

Al sinds 2019 speelt Frisse Oren hun kleuteropera: Het Boompje, waar ik het libretto voor schreef, gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Loek Koopmans. Al meer dan 40 voorstellingen op muziek van Bastiaan Woltjer. In mei 2022 zelfs in Duitsland in een vertaalde reprise. Met sopraan Sterre Konijn als Boompje.

Slopera (2018)

kort tv-item over Slopera

Voor het Zuilens (Utrecht) Community-theaterproject: Slopera, schreef ik de liedteksten, welke door Jeroen Zijp op muziek werden gezet.

Martine & Martinus (2016)

Op 11 november 2016 ging mijn elfde opera in première, op muziek van Carlijn Metselaar. Een vrolijke opera, waarin het leven van Martinus (Sint Maarten) doorklinkt in het leven van de jonge voetbalster Martine, een rol van Naomi van der Linden, en waarin de schoonmaaksters van de Domkerk eens flink de bezem halen door de oude overleveringen. Zie ook op de website van de Zaterdagmiddagmuziek van de Domkerk.

Stadsopera Onderweg (2016)


Op basis van de in het kader van Ongekend Bijzonder opgetekende levensverhalen van vluchtelingen in hun Utrecht, schreef ik het libretto voor acte 1 en 3, Baban Kirkuki schreef acte 2, op muziek van Bob Zimmerman. Met o.a. mezzo-sopraan Nienke Nielissen, bariton Arash Roozbehi en sopraan Tamar Niamut.

Werkspoor Korenopera (2015)


Zeven Utrechtse koren, een industrieel erfgoedlocatie en de geschiedenis van het Utrechtse Werkspoor. Voila, de ingrediënten voor de Werkspoor Korenopera, met recht een community opera. Idee, initiatief en teksten van Ruben van Gogh, op muziek van Bob Zimmerman.

Afstallen, de musical (2012/2013)

Afstallen is al weer de vijfde Van Gogh/Zimmerman productie. Een Westlandse musical met een vijftiental liedjes op teksten van Ruben van Gogh en muziek van Bob Zimmerman.
De uitvoeringen waren eind 2012, met een herneming begin 2013, zie ook de website: http://afstallen.nl

NIKOLA – a Techno Opera in 4D Sound (2012)

Voor componist Paul Oomen schreef Ruben van Gogh de electronische denkopera Nikola afgerond, welke op 7 september 2012 in première ging tijdens het Voi-z Festival in Zwolle.
In Nikola stellen de bezoekers hun eigen opera samen door zich op individuele plekken tussen de zestien speaker-pilaren te bevinden. Losse gedichten, die tezamen het libretto vormen, lijken van overal vandaan gezongen te worden – soms zelfs van binnenuit. De bezoeker raakt zo onderhevig aan de Nicola Inc, de laatste vinding van de briljante uitvinder Nikola Tesla: een systeem om gedachten, gevoelens en verlangens hoorbaar te maken, die nog niet eerder hoorbaar zijn geweest. Ook Tesla zelf raakt er aan onderhevig. Met hem weet niemand meer wat wat is, alleen maar dat, dat, dat.
Op 4d-opera.com valt een bescheiden idee te krijgen met de filmdocumentaire van een dik uur

Westlandse producties

Aria uit: De Kus van de Pontamoer

Met componist Bob Zimmerman maakte Van Gogh vier producties: Kromme Jongens – de Musical (2006, reprise in 2007) op liedjes van de gelijknamige Westlandse band, de opera’s De Kus van de Pontamoer (2008, reprises in 2009 en 2010) en Vlammen – De Lier en de Wereld (2010) en de musical Afstallen (2012/13).

Openingsaria en grandefinale acte IV: Vlammen

Yo Opera!


In 2005 schreef Ruben van Gogh zijn eerste libretto, voor de korte opera Busvlinder van Yo Opera! Sindsdien volgden nog drie libretti voor Yo Opera, Zonegrens (2005), Water (2006) en Kuil (2006).

Probeer ook eens Tikkie Kunst – kunst voor een tikkie: een speciaal voor jou gemaakt uniek kunstwerk (oplage 1/1). Je bepaalt zelf de prijs, met een tikkie. Al vanaf €25.

Hieronder m’n meest recente smartphoneart-werk bij Werk aan de Muur, meer is hier te zien.