Poëzie per mail 12 – De vuurtorenwachter

DE VUURTORENWACHTER 
HOUDT TEVEEL VAN VOGELS
De vogels vliegen in duizendtallen naar het licht in duizendtallen vallen ze in duizendtallen botsen ze in duizendtallen verblind in duizendtallen knock-out in duizendtallen sterven ze De vuurtorenwachter kan dergelijke zaken niet verdragen hij houdt teveel van vogels dus hij zegt Nou ja zeg krijg nou wat En hij zet alles uit In de verte vergaat een vrachtschip een vrachtschip van de eilanden gekomen en vrachtschip zwaar beladen met vogels duizenden vogels van de eilanden duizenden verdronken vogels.
Jacques Prévert, door mij vertaald

Vandaag moest ik denken aan het gedicht De Tuinman en de Dood, van Nicolaas van Eyck. In dit bekende gedicht verzoekt een knecht zijn heer om De Dood (die hij die ochtend tegenkwam) te mogen ontlopen door naar Isphahaan te vluchten. De volgende ochtend komt deze heer De Dood tegen en vraagt hem waarom hij zijn knecht zo heeft laten schrikken. Het blijkt De Dood die juist verrast was om hier die ochtend de knecht tegen te komen, die hij “’s avond halen moest in Isphahaan.”

De Tuinman en de dood

De vuurtorenwachter

Het gedicht van de Vuurtorenwachter kent dezelfde grondidee, alleen dan in een enorme schaalvergroting. Een schaalvergroting die doet denken aan de opgelegde maatregelen tijdens deze Corona-crisis. Maatregelen die zouden moeten dienen als bescherming, maar door hun aard tegelijkertijd enorme problemen veroorzaken.

Ik las vanochtend in de krant over protesten in Amerika tegen de opgelegde lockdown. De demonstranten bevonden zich zonder beschermende mondkapjes schouder aan schouder – met alle gevaren voor verdere verspreiding van het virus vandien. Of zoals een gouverneur zei: “Zo vergroten ze juist de kans dat de lockdown-periode moet worden verlengd.” Maar misschien zijn we allemaal wel vuurtorenwachters.

Ruben van Gogh (gemaild op 21/4/2020)

Interesse? Neem vrijblijvend contact met me op.

Expositie: #smartphoneart @deutrechter

In 2023 hangt mijn kunst het hele jaar in Stadsbrasserie de Utrechter, Vredenburg 40, recht tegenover TivoliVredenburg. Lees er hier meer over.

Smartphoneart expositie in de Utrechter