Poëzie per mail 13 – De rijke man en de nachtegaal

NINA'S LIED
Rozengeur of schone schijn De dingen zijn zoals ze zijn De wereld draait Toekomst of geschiedenis Het heden is zoals het is De wereld draait De wereld draait maar rond en rond Ik ben lucht en ik ben grond Ik ben alleen geen duisternis Omdat de maan er altijd is Die op mij schijnt Ik draai met de wereld mee Over land en over zee Zolang het waait Niemand die mij kennen zal Al ben ik echt en overal Zolang het waait De wereld draait maar rond en rond Ik ben lucht en ik ben grond Ik ben alleen geen duisternis Omdat de maan er altijd is Die op mij schijnt Rozengeur of schone schijn De dingen zijn zoals ze zijn De wereld draait De wereld draait De maan schijnt Alles waait En verdwijnt Uit: De Rijke Man en de Nachtegaal (De Magische Muziekfabriek, 2011)

In 2011 mocht ik een aantal liedteksten schrijven voor de kindervoorstelling De Rijke Man en de Nachtegaal, op basis van de gelijknamige compositie met vertelling van Theo Loevendie. Een stuk van meer dan een uur, met best wel moeilijke muziek – zeker voor de beoogde doelgroep: kinderen van groep 5 – 8. Men had bedacht dat daar dan wat meezing-liedjes in moesten komen, die de kinderen vooraf op school moesten leren. De muziek daarvan werd door Bob Zimmerman gemaakt, een componist waarmee ik al veel mooie dingen heb mogen maken.

De rijke man en de nachtegaal

Er kwam een liedje over perfectie (Alles moet precies zo zijn / precies zoals ik wil), een slaapliedje, en dit lied, waarin de Rijke Man een mysterieuze verschijning tegenkomt in zijn tuin: Nina. Zij bestaat wel en niet, maar voor zover zij bestaat, bestaat zij buiten de tijd en het bestaan zelf. Ook voor kinderen kunnen concepten nog zo complex zijn, als zij maar mee te zingen zijn. Zingend is alles logisch.

En zo zag ik dat jaar een dikke 1500 kinderen vol overgave meezingen. En dat kan nog steeds:

Vanaf min 29.40 begint Nina’s lied, met Orkest, koor en al die kinderen.

Ruben van Gogh (gemaild op 22/4/2020)

Interesse? Neem vrijblijvend contact met me op.

Expositie: #smartphoneart @deutrechter

In 2023 hangt mijn kunst het hele jaar in Stadsbrasserie de Utrechter, Vredenburg 40, recht tegenover TivoliVredenburg. Lees er hier meer over.

Smartphoneart expositie in de Utrechter