Flessenpost IV – Veilig gedicht

VEILIG GEDICHT

In dit gedicht is alles veilig. Het is goed
toeven binnen de contouren van de strofen.

De wendingen en woorden beloven naar behoeven
ontwapenende metaforen, zorgvuldig afgesteld

– daarvoor staat de dichter zelf garant. Bij deze
dus niets aan de hand, onnodig bang te zijn

voor het licht ontvlambaar materiaal dat in
de zinnen ligt verscholen, massaal aanwezig,

aan het zicht onttrokken van de argeloze lezer
die doodgemoedereerd tot hier gekomen is.

Zo er al iets mocht gebeuren, gebeurt dat buiten
de regels om, haast als in een hypothese,

eerder iets om in een lang verhaal te lezen,
of als een kaal bericht, los van dit gedicht.

Uit: Klein Oera Linda (Contact, 2006)

Verkeersborden, regels, omgangsvormen, allemaal ooit bedoeld om de buitenwereld een veilige en vertrouwde plaats te maken, hebben plaatsgemaakt voor dat ene advies om vooral thuis te blijven. In onschuldige activiteiten als omhelzen, gezamenlijk zingen en, vooruit, zelfs dronken hossen, schuilt sinds maart een verborgen gevaar – al wisten we dat van het hossen natuurlijk al een beetje (een kennis van me werd na het vieren van carnaval ooit wakker in de armen van een hem volstrekt onbekende, als duivel verklede, dame).

Risicomaatschappij

Ieder van ons wordt, eenmaal opgesloten in zijn eigen huis, als een brief in een fles die wacht, nee, smacht gelezen te worden. We worden tot gevaar gemaakt voor onze eigen, nabije dierbaren – die zo verder weg dan ooit lijken, ver buiten de cocon van onze eigen fles. Men heeft het over een 1,5m-samenleving, ik houd het vanaf nu op een risicomaatschappij.

De dichter A. Marja schreef ooit (uit mijn hoofd gerecupereerd): ‘TEGELTJESWIJSHEID // Drievoudig het gegeven: / als kans de moederschoot / als zekerheid de dood / als risico het leven // Aanvaard, voltooi die loop: / heb lief, geloof en hoop.’ Van Corona had nog nooit iemand gehoord, maar toen Marja dreumes was heerste de Spaanse griep, daarna kwam nog WO II – intussen had hij gewoon TBC. Hij leefde van risico naar risico, maar hij leefde.

Ruben van Gogh

Interesse? Neem vrijblijvend contact met me op.

Expositie: #smartphoneart @deutrechter

In 2023 hangt mijn kunst het hele jaar in Stadsbrasserie de Utrechter, Vredenburg 40, recht tegenover TivoliVredenburg. Lees er hier meer over.

Smartphoneart expositie in de Utrechter