Flessenpost III – Deinende vertes

DEINENDE VERTES

Duivels en hemels 
Wind en getij 
De zee in de verte is al bijna verdwenen 
En jij 
Deint als door wind gestreelde algenstromen
Zachtjes op dromen in een golvende sprei 
Duivels en hemels 
Wind en getij 
De zee in de verte is al bijna verdwenen 
Maar in je half geloken ogen
Bleven kleine golven staan 
Duivels en hemels 
Wind en getij 
Twee kleine golven om in onder te gaan.

Jacques Prévert
Uit: We hebben elkaar lief (Bert Bakker, 2000)
Delen uit mijn Prévert-vertaling gezongen door De Kift

Eb, vloed, dood tij, woeste storm, kabbelend water, opkomende mist en altijd die geur – de zee. Langs de branding wandelend betreed je een wereld waarin het tijdloze de agenda lijkt te beheersen: hoelang je er ook wandelt, waarheen je gedachten ook gaan (of in zichzelf verdwijnen), de zee blijft waar ze is, hoe ze is: altijd aanwezig, altijd dezelfde, altijd veranderend.

Deinende vertes

Zo geeft de zee je de ruimte ervan te maken wat je wilt, de zee in een gedicht maakt zich multi-interpretabel. Deze vertaling van Prévert van mijn hand voor Flessenpost overschrijvende (overschrijven is een bijzondere manier van lezen, probeer maar eens) bracht de liefdes-metaforiek weer naar voren, waar ik het gedicht aanvankelijk uitgekozen had naar aanleiding van de recente dood van een aantal surfers bij Scheveningen.

Ook surfers bezien de zee iedere dag weer op hun eigen wijze, ook voor hen is de zee iedere dag anders, iedere dag dezelfde. Ook zij kennen liefde, liefde voor de zee; ze willen in die liefde opgaan – altijd aanwezig, altijd dezelfde, altijd veranderend. Altijd.

Ruben van Gogh

Tikkie Kunst - kunst voor een tikkie

Tikkie Kunst – kunst voor een tikkie, de leukste (en spannendste) manier om kunst te kopen. Je bepaalt zelf de prijs en krijgt een kunstwerk naar waarde (1/1).

Hieronder mijn meest recente werken in mijn shop bij Werk aan de Muur.