Poëzie per mail 8 – Corona-cijfers

ik heb bedacht
mij

af te sluiten voor alles

wat van buiten komt
en een heden

te betreden dat altijd al
bestond van binnen

de dood

kan overwinnen
door haar buiten mij
te houden

waar alles
woord voor woord
tot stof vergaat

steeds minder hoort
bij mij


(Uit: NIKOLA – a Techno Opera in 4D Sound, 2012)

We gaan de tweede week van Poëzie per Mail in, en we zitten nog altijd binnen. De buitenwereld dringt zich, in de oude en nieuwe media, op nadrukkelijk wijze op rond dat ene thema: corona. Iedere dag weer. Cijfers worden abstracties – behalve voor hen die het persoonlijk betreft of meemaken. Zij zijn de cijfers.

De curve vlakt af, heet het, en dat zou goed nieuws moeten zijn. Maar de impact van dat cijfermateriaal vlakt ook af – murw geslagen als we zijn door die dagelijkse opeenvolging ervan, en de ongrijpbare werkelijkheid die er achter steekt, waarvan de toekomstige consequenties niet te vatten en te kennen zijn.

Een lockdown is meer dan je huis niet uit kunnen.

(Toen ik de vorige zin typte maakte mijn auto-correct ‘huid’ van het woord ‘huis’, en dat is het misschien wel: een lockdown is meer dan je huis niet uit kunnen – het is je huid niet uit kunnen.)

Ruben van Gogh (gemaild op 17/4/’20)

Interesse? Neem vrijblijvend contact met me op.

Expositie: #smartphoneart @deutrechter

In 2023 hangt mijn kunst het hele jaar in Stadsbrasserie de Utrechter, Vredenburg 40, recht tegenover TivoliVredenburg. Lees er hier meer over.

Smartphoneart expositie in de Utrechter