Poëzie per mail 24 – Hymne before action

In het kader van: Zondag – zangdag

De aarde is vol woede,
de zee ziet zwart van haat,
nu staten, zwaar bewapend,
de weg gaan van het kwaad.

Eer legers gaan verloren,
het zwaard de dood verspreid:
Jehovah, God van Donder,
help ons met deze strijd.

Hoogmoedig en neerbuigend,
trots hart, geschonden eer,
doof voor de stem van rede
– heb medelijden, Heer.

De zondaar die U afzwoer,
hij die U wou weerstaan,
Gij die van ons de weg weet:
geef ons de kracht te gaan.

Vertaling van Joseph Rudyard Kipling – Hymne before action

Vandaag zou de derde en laatste uitvoering hebben plaatsgevonden van Karl Jenkins: The Armed Man in de productie: “Als deze oorlog ooit nog eindigt“. Een gezongen protest tegen de oorlog en voor behoud van vrede. Een project van het NS Harmonieorkest, met medewerking van de Utrechtse Oratorium Vereniging en het Klein Operakoor. Het zou nog live op RTV Utrecht uitgezonden worden ook, in een theatrale versie.

U begrijpt, het gaat niet door. Er is momenteel die andere oorlog gaande, waarin de legers (of het nu kerkgangers, festivalvrijwilligers of huidcontactzoekers zijn) niet schouder aan schouder hun strijd mogen voeren, maar in hun eentje vanuit huis. Ik moet ineens denken aan die rose-paarse poster uit mijn jeugd, waarop een naakt meisje met een emmertje op het strand loopt. De enige tekst die daarbij staat: ‘Stel je voor er komt oorlog en niemand gaat er naar toe’.

Hymne before action

Ik had uit The Armed Man een drietal teksten vertaald naar het Nederlands, waaronder het gedicht van Joseph Rudyard Kipling hierboven. Deze dichter, en auteur van The Jungle Book, was een voorstander van de Engelse strijd in WO I, en gebruikte zelfs zijn invloed om zijn zoon, die vanwege slechte ogen was afgekeurd, alsnog in het leger te krijgen. Zijn zoon sneuvelde op 18-jarige leeftijd aan het Westelijke Front, tijdens de grootste Britse aanval van 1915.

Als het volgend jaar weer medische vrede is, trekt er hopelijk een leger luisteraars naar de herneming, die voor dan gepland staat. Tot die tijd kunt u Hymne before action meezingen op YouTube:

Ruben van Gogh (gepost op 2/5/2020)

Interesse? Neem vrijblijvend contact met me op.

Expositie: #smartphoneart @deutrechter

In 2023 hangt mijn kunst het hele jaar in Stadsbrasserie de Utrechter, Vredenburg 40, recht tegenover TivoliVredenburg. Lees er hier meer over.

Smartphoneart expositie in de Utrechter