Poëzie per mail 21 – Ekster

EKSTER 

Ik dacht
Ik kan die strompelende
Ekster oppakken
Om het oppakken zelf

Maar ik kan hem ook laten gaan
Om het laten gaan

En liet hem gaan
En hield die gedachte vast
Om het vasthouden zelf

Het oppakken
Het vasthouden
Het laten gaan

Eksters kunnen
Mooi zingen

Wist je dat?

Ongepubliceerd, 2013

Toen ik een jaar of elf werd, kreeg ik van mijn tante de Thiemes vogelgids, en daarmee is het herkennen van vogels begonnen. (Les 1: noem altijd het ‘merk’ vogelgids en koop vervolgens de Petersons om erbij te horen.) Ik ben geen birdwatcher geworden die er speciale reizen voor maakt naar gebieden met bijzondere vogels, maar ik vond laatst wel een notitieboekje uit mijn middelbare schooltijd waarin ik turfde welke soorten ik zag tijdens mijn fietstochten naar school (vogels die ik sindsdien niet meer heb gezien zijn: de bonte kraai en de velduil).

Geluid van de groene specht

Pas de laatste jaren ben ik ook wat beter geworden in vogelgeluiden, via trial and error en visuele bevestiging. Dus tijdens mijn dagelijkse wandelingen langs de Vecht, ‘zie’ ik zo regelmatig het ijsvogeltje en de boomklever, weet ik een groene specht te lachen in de verte, haal ik de tjiftjaf en fitis feilloos uit elkaar en realiseer ik als ik muizenpiepjes in een boom hoor, dat dit geen muizen zullen zijn, maar goudhaantjes. Je verneemt zoveel met open oren, dat je minder hoeft te kijken om toch alles te zien.

Ekster

Dan is er ook nog de categorie: merkwaardig. Je hoort ineens een auto-alarm in de boom – lijster? spreeuw? – ik weet ook niet alles. En altijd rond deze tijd kom ik thuis met de woorden: heel Schiermonnikoog was weer aanwezig bij het fort (dan heb ik een vogel gehoord die alle weidevogels imiteert – hoor je ineens een kievit en scholekster in een hoge kastanje). Ook vernam ik op een dag, heel zacht, het lief en bescheiden, sierlijk gemurmel van een onbekend zangvogeltje; ik kijken en kijken, nergens ook maar het kleinste zangvogeltje te zien. Alleen die grote ekster, die zich onbespied waande en zacht zong, bijna verlegen.

Ruben van Gogh (gemaild op 30/4/2020)

Interesse? Neem vrijblijvend contact met me op.

Expositie: #smartphoneart @deutrechter

In 2023 hangt mijn kunst het hele jaar in Stadsbrasserie de Utrechter, Vredenburg 40, recht tegenover TivoliVredenburg. Lees er hier meer over.

Smartphoneart expositie in de Utrechter