Hoe de wereld ongemerkt verandert


Fight or flight (2018)

Ongemerkt vormen mijn Smartphone-art-werken een archief van een veranderende stad. Twee jaar geleden fietste ik langs het Amsterdam-Rijnkanaal, ter hoogte van de Schepenbuurt in Utrecht, toen ik op de twee deuren van een electricteitshuisje graffiti-kretologie zag gekalkt: ‘Freedom at what cost?’ op de ene, en: ‘Fight or flight’ op de ander. Ik maakte er een foto van en gebruikte deze als achtergrond voor een vervreemdende scène.

Holy graffiti (2020)

Enkele weken geleden zag ik dat de twee deuren intussen van een bonte mengeling andere graffiti-tags waren voorzien, de oorspronkelijke leuzen waren verwijderd en de lege deuren boden nieuwe mogelijkheden voor hen die met hun spuitbussen een zweem van eeuwigheid nastreven. Ook deze nieuwe bonte mengeling van tags vormde een achtergrond voor een van mijn Smartphone-art-werken.

Mocht er binnenkort weer een nieuwe collectie graffiti op staan, zal ik ongetwijfeld weer een foto nemen voor weer een nieuwe scène. Spaar ze allemaal, zou ik bijna zeggen, en zie de wereld onder uw neus veranderen.

Ruben van Gogh (13/7/2020)

Speciale uitgave: Engel achter glas – een handgeschreven en gebonden kleinood om het culturele zwaar weer door te komen.