Flessenpost XI – Taalgemaal

TAALGEMAAL

het stijgende peil van de sprakeloze
deining uit de klankenrijkdom
van de oceaan zou met ferme woorden
bestreden worden door aangewezen
dijkbewakingsregimenten – in goed
overleg, dat sprak vanzelf, men had
zijn lessen wel geleerd tenslotte: maar
discussie-elementen sloegen bressen
tussen de regels door, zodat slinkse
argumenten konden binnenstromen

en terwijl de zinnen die eens zo
eenduidig helder en krachtig klonken
verzonken in een vage woordenbrij
van voors en tegens, klonk – ook dat nog –
de poldergrond steeds verder in

het water steeg de overlegorganen
tot de lippen, nog werd er niet
gezwegen – met een uitgesproken kabaal
vervielen zij massaal weer in gekonkel,
kwamen onbekende woorden tegen
en verdronken in een zee van taal

Uit: Zoekmachines (Prometheus, 2002)

Er was een tijd dat gebeurtenissen in Nederland met een zekere heldhaftigheid werden verslagen in het Polygoonjournaal: oogsten werden binnengehaald, arbeiders fietsten massaal, en met rechte rug, de fabriekspoorten door en gezagsdragers spraken het volk toe met een elan die hun naamgeving eer aan deed. Denk dan aan de lacherige elleboogstoot waarmee onze minister-president als olijk jongetje het Nederlandse volk de huidige crisis in laveerde.

Hoge muren

Dat het tussen de beste stuurlui aan wal intussen ook slecht toeven is, leren ons de platvloerse scheldpartijen in de duistere spelonken van Facebook, die zich juist vaak in die nieuwsgroepen bevinden die je eigen woonplaats als onderwerp hebben. Ook om die lokale gemeenschappen binnen Nederland zelf worden hoge muren opgetrokken. Iedereen buiten die grens wordt zo een onwelkome vreemdeling, dat begint al om de hoek van de straat.

Nu moet dan al dat schreeuwerige gekrakeel rond die waaier aan meningen samenkomen in gezamenlijk gedragen adviezen en welwillend opgevolgde aanbevelingen. Het zou goed zijn, begin je dan bijna te denken, als er iemand was die met gezag de vuist op tafel sloeg en daadkracht toonde. Al zou dat wel iemand moeten zijn die vindt wat ik ook vind natuurlijk.

Ruben van Gogh

Tikkie Kunst - kunst voor een tikkie

Probeer anders eens Tikkie Kunst – kunst voor een tikkie, de leukste (en spannendste) manier van kunst kopen, of cadeau krijgen. Je bepaalt zelf de prijs en ontvangt vervolgens per post een kunstwerk naar waarde (1/1). Al meer dan 40 grote en kleine Tikkie-kunstwerken vonden zo een plekje in binnen- en buitenland.