Workshop gedichten schrijven

Langs de valkuilen van de poëzie

– voor wie nog nooit, of al vaker, gedichten heeft geschreven

Hoe schrijf je een gedicht? Sinds mijn debuut De Man van Taal (Prometheus, 1996) geef ik al workshops in het schrijven en/of voordragen van poëzie. Aan kinderen, scholieren, studenten, delinquenten, daklozen, ambtenaren, managers, teams, vriendenclubjes, of gewoon aan groepjes losse cursisten.

Workshops

De ANWB Café workshopruimte staat klaar

Hoe begin je aan een gedicht? Waar moet je op letten? Hoe voorkom je rijmdwang, het gebruik van clichés en een writers block? En als je eenmaal gedichten hebt geschreven, hoe draag je die dan voor? Kortom: dichten, hoe doe je dat? Het komt allemaal aan bod, onder de noemer: Langs de valkuilen van de poëzie.

Ik kan losse, eenmalige workshops geven, zoals ik die dikwijls heb gedaan voor scholen en evenementen. Maar ik kan ook volledige cursussen in meerdere bijeenkomsten verzorgen, mede dankzij mijn ervaring bij de schrijfopleiding van de HKU (Hogeschool Kunsten Utrecht), waar ik tweemaal een module poëzie-schrijven heb verzorgd.

Gastlessen en masterclasses muziektheater

Met mijn uitgebreide ervaringen in het schrijven (én vertalen) van liedteksten, muziekvoorstellingen en opera libretto’s kan ik ook heel goed gastlessen verzorgen voor gezelschappen die in dit gebied werkzaam zijn of dat willen. Zo mocht ik een aantal keren bij de Artez-opleiding komen vertellen over netwerken en contacten in het lyrische veld, bereidde ik jonge finalisten van een poëzie-wedstrijd voor op hun présence en voordracht, verzorgde ik bij de Nationale Opera een masterclass voor jonge operamakers rond het schrijven van libretto’s en hielp ik scholieren in enkele lessen bij het zingbaar vertalen naar het Nederlands van Engelstalige songteksten.

Middelbare scholen

Wtf, ik geloof dat ik een gedicht heb geschreven! – leerling van het St. Bonifatiuscollege Utrecht na afloop van een gastles (oktober 2021)

Al vanaf de vroege jaren ’90 bezoek ik jaarlijks middelbare scholen voor lezingen met voordracht. Voor scholieren is het altijd een blije verrassing te ontdekken dat ‘een dichter’ ook iemand van vlees en bloed is, die, in mijn geval, vooral heel lyrisch over de gedachtenwereld achter gedichten kan vertellen — waarin ook hún leefwereld een plek blijkt te hebben. Een lezing kan in één lesuur plaatsvinden, voor een workshop is minimaal een blokuur nodig en dan is het het allerleukst als er toegewerkt wordt naar een presentatie: bijvoorbeeld tijdens een themaweek of schoolfestiviteit.

Via de Schrijverscentrale én als CJP Cultuurkaart-acceptant

Daarnaast ben ik CJP Cultuurkaart-acceptant. Scholen die gebruik maken van de Cultuurkaart kunnen mij via de hun bekende kanalen ook boeken: niet alleen als dichter, maar ook als smartphoneart-maker: smartphone-fotografie en collages. Zie daarover mijn website: smartphoneart.nl

Kortom: zoekt u een leuke invulling voor een congres, bedrijfsuitje of bijeenkomst, voor uw afdeling of vriendenclub, of bent u voor een onderwijsinstelling juist op zoek naar een poëzie-docent? Het kan allemaal. Ik leid u veilig langs de valkuilen van de poëzie.