“Ze komen, ze komen – zo klonk het toen, zo klinkt het nu
nog na, nu diep in de nacht opgediepte lagen, als fundamenten
begraven, zich openbaren tot in onze dromen.”

Een poëtische stadswandeling rond de contouren van de Zijdebalentuin

Tegen het oude centrum van Utrecht aan, verrijst de nieuwe stadswijk Zijdebalen, genoemd naar de Zijdebalentuin die hier in de 17e werd aangelegd door zijdehandelaar David van Mollem. Behalve de naam van de tuin en de nabijgelegen David van Mollemstraat, herinnert er maar weinig aan deze tijd — maar ook niet aan de tijden ervoor en erna, tot de komst van de 500 nieuwe huishoudens in het heden. Zij deden dit verleden definitief vergeten.
Dichter Ruben van Gogh brengt deze verdwenen geschiedenis op welluidende wijze tot leven tijdens een poëtische stadswandeling, die in twee delen uiteen valt.

De rondleiding begint in de nieuwbouwwijk aan de Vecht zelf, met als basis de voordracht van Zesmaal Zijdebalen, het welkomstgeschenk in zes gedichten dat Van Gogh voor de nieuwe Zijdebalenbewoners schreef. In deze cyclus wandelt hij door het verleden van dit markante stukje Utrecht: van de eerste bewoning en activiteiten in de Bemuurde Weerd, via het St. Maartensgasthuis, de Zijdebalentuin, Houtzagerij Jongeneel, de Lubro Bakkerij tot aan Kytopia toe, de creatieve broedplaats van Utrechts artiest Kyteman, in het recente verleden.


In deel twee van de rondleiding neemt Van Gogh u dan mee ‘door de Zijdebalentuin zelf’, helemaal tot u het uiteinde voorbij de Amsterdamsestraatweg kunt zien, alsof de tuin er nog altijd ligt. Onderweg ‘wijst’ hij u in woord en gebaar op de bezienswaardigheden van deze majestueuze tuin: de priëlen, de vijvers, de schelpengrotten – kortom: alles wat deze tuin te bieden had, en waar het precies gelokaliseerd was ten opzichte van de stad die er daarna overheen kwam te liggen.

Wat is het dat via verdwijnlijnen verdwijnt,
vraag je je af, je dwaalt helemaal door tot aan het eind en draait


je om. Over vijvers heen, door poorten, langs lanen en priëlen,
zie je heel in de verte een bordes

Pedastrial Poetry

De Zijdebalenwandeling maakt deel uit van Van Goghs Pedastrial Poetry: rondleidingen met lyrische onderbrekingen. Andere wandelingen zijn: Het Rondje Vecht — van de Muinck Keizerbrug naar de Marnixbrug en weer terug, gebaseerd op 15 jaar dagelijkse wandelingen en bijbehorende gedichten, en de Werkspoor Utrecht-wandeling, aan de hand van Van Goghs libretto voor de Werkspoor Opera.

De stadswandelingen duren 1,5 tot 2 uur en zijn geschikt voor groepen tot 25 personen. Kosten: €15 per persoon, met een minimum van €150. Vanwege de Corona noodverordening in Utrecht, mag ik momenteel met maximaal vier mensen op stap: voor een dergelijke groep hanteer ik een prijs van €100.

View this post on Instagram

In a Gadda da Vida VII

A post shared by Ruben van Gogh (@goghvanruben) on