“Ze komen, ze komen – zo klonk het toen, zo klinkt het nu
nog na, nu diep in de nacht opgediepte lagen, als fundamenten
begraven, zich openbaren tot in onze dromen.”

Poëzie-wandeling door Zijdebalen Utrecht!

Net voorbij de Bemuurde Werd langs de Vecht, verrees enkele jaren geleden het stadswijkje Zijdebalen, genoemd naar de Zijdebalentuin die hier in de 17e eeuw werd aangelegd door zijdehandelaar David van Mollem. Behalve enkele straatnamen, herinnert er bitter weinig aan die periode. Dichter Ruben van Gogh brengt dit verleden tijdens een rondwandeling op poëtische wijze tot leven.

De rondleiding begint langs de Vecht, met als basis de voordracht van Zesmaal Zijdebalen, de gedichtencyclus Van Gogh voor de nieuwe Zijdebalenbewoners schreef. In zes gedichten wandelt hij door de geschiedenis van dit stukje Utrecht: van de eerste bewoning en activiteiten in de Bemuurde Weerd, via het St. Maartensgasthuis, de Zijdebalentuin, Houtzagerij Jongeneel, de Lubro Bakkerij tot aan Kytopia toe.

Vervolgens wandelen we helemaal ‘door de Zijdebalentuin zelf’, aan de hand van het wandelgedicht: Hofdicht wordt stadsdicht, een hedendaagse ‘herschrijving’ van Arnold Hoogvliets: Hofdicht Zijdebalen (1740). Van verheven allegorische zinnebeelden gaat het dan naar de rauwe tegenstellingen in de huidige stad, waar miljonairs buren zijn van flitsbezorgers en iedereen naar een stukje tuin verlangt.

Anderhalf à twee uur cultuur voor je medewerkers of team alleen! Een afdelingsuitje of bedrijfsuitje, of gewoon als rondleiding met een vriendenclubje. Ook ‘avonds. De wandeling is geschikt voor groepen tot 25 man en kost €17,50 pp, met een minimum van €100.

Interesse? Neem vrijblijvend contact met me op.

Rondleiding Zijdebalen centrum Utrecht


Pedestrial Poetry Tours

Deze lyrische stadswandeling maakt deel uit van Van Goghs Pedestrial Poetry Tours: stadswandelingen in Utrecht met voordrachten. Andere wandelingen zijn: de Zijdebalen Wandeling (Utrecht), en Rondje Castellum Hoge Woerd (Leidscherijn). Poëzie terwijl u wandelt.

Ruben van Gogh leidt u rond en laat u deze Utrechtse stukjes met heel andere ogen bezien en beluisteren. Ook zeer geschikt als bedrijfsuitje of afdelingsuitje in Utrecht. De wandelingen zijn geschikt voor groepen tot 25 man en kost €17,50 pp, met een minimum van €100.

Houd ook de pagina Pedestrial Poetry Tours in de gaten voor aankondigingen van open tours.

Interesse? Neem vrijblijvend contact met me op.

Expositie: #smartphoneart @deutrechter

In 2023 hangt mijn kunst het hele jaar in Stadsbrasserie de Utrechter, Vredenburg 40, recht tegenover TivoliVredenburg. Lees er hier meer over.

Smartphoneart expositie in de Utrechter

Leave a Comment