“Er lag een lap braakliggende grond
Waar nog geen schuur of hal op stond
Er voer een schip, er ging een trein
Maar zeg nou zelf, wie wou daar zijn”

Een poëtische rondleiding door het Werkspoorkwartier Utrecht

Door de Coronamaatregelen mag je maar met z’n tweetjes op pad. Daarom bied ik maart 2021 een een-op-een rondwandeling aan voor €75. Met z’n tweetjes op pad door het Werkspoorkwartier, met voordrachten en wetenswaardigheden. Anderhalf à twee uur cultuur voor u alleen! Nu ook ‘s avonds tot uiterlijk 21.30u.

In 2020 zou de opera Werkspoor — hoe de wereld naar Zuilen kwam, uitgevoerd worden, helaas is deze vanwege de Corona-crisis tot nader orde uitgeteld. Het was de avondvullende uitbreiding van de Werkspoor Korenopera (2015). Dichter Ruben van Gogh, librettist en een van de initiatoren van deze opera, neemt u aan de hand van zijn libretto vol aria’s en koorstukken mee over dit terrein, vertelt u alles wat hij weet en draagt voor uit zijn Werkspoor-teksten.

De mailbutton werkte tijdelijk niet meer – is hersteld.

Uiteraard komt het industriële verleden aan bod: de huisvesting van de eerste arbeiders, de bruggenbouw, de Argentijnse order, de Dudok van Heelschool, de polymeer-afdeling, de stakingen en de uiteindelijke sluiting van de fabrieken. Als voorbereiding voor deze opera spraken Van Gogh en het opera-productieteam de afgelopen jaren veelvuldig met voormalige arbeiders van Werkspoor Utrecht, ook deze persoonlijke verhalen leverden een schat aan onzichtbare informatie op over een verdwenen tijdperk.

De opgeknapte Werkspoorkathedraal

“Nu is het stil, maar tussen glazen muren
gaan ijle lijnen naar een overzij.
Het zindert, zonder herrie voor de buren.”

Maar ook bij de huidige ontwikkelingen wordt stilgestaan, en de laatste jaren gaan die heel snel. Lange tijd vestigden zich hier bedrijven en functies die bij een dergelijke bijna vergeten uithoek van de stad verwacht mogen worden: het afvalscheidingsstation, onduidelijke garages en non-descripte werkplaatsen, steenhouwerijen, sportaccommodaties etc — zelfs Holiday on Ice werd hier ooit gerepeteerd, op een in de hal aangebrachte ijsvloer. Recent is de Werkspoorkathedraal opgeknapt en wordt de er tegenovergelegen werkspoorloods onder handen genomen. Nieuwe bedrijven vestigen zich, bedrijven uit de creatieve sector en de maakindustrie. Maar ook stadsbrouwer De Leckere.

Ruben van Gogh leidt u rond en laat u dit terrein met heel andere ogen bezien en beluisteren.

Pedastrial Poetry

Deze lyrische stadswandeling maakt deel uit van Van Goghs Pedestrial Poetry: stadswandelingen in Utrecht met voordrachten. Andere wandelingen zijn: de Zijdebalen Wandeling en het Rondje Vecht. Poëzie terwijl u wandelt. De stadswandelingen duren 1,5 tot 2 uur en zijn geschikt voor groepen tot 25 personen. Kosten: €15 per persoon, met een minimum van €150. Vanwege de Corona noodverordening in Utrecht mag ik momenteel met maximaal vier mensen op stap: voor een dergelijke groep hanteer ik een prijs van €100

Momenteel mag je maar met z’n tweetjes op pad, dus voor nu een privé voordrachtswandeling à €75

De mailbutton werkte tijdelijk niet meer – is hersteld.