Werkspoorkwartier

“Er lag een lap braakliggende grond
Waar nog geen schuur of hal op stond
Er voer een schip, er ging een trein
Maar zeg nou zelf, wie wou daar zijn”

Een operateske stadswandeling door het Werkspoorkwartier Utrecht

Een bijzonder uitje!

Anderhalf à twee uur cultuur voor je medewerkers of team alleen! Een afdelingsuitje of bedrijfsuitje, of gewoon als rondleiding met een vriendenclubje. Ook ‘avonds. Al vanaf €100.

In 2020 zou de opera Werkspoor — hoe de wereld naar Zuilen kwam, uitgevoerd worden: helaas is deze vanwege de Corona-crisis tot nader orde uitgeteld. Het was de avondvullende uitbreiding van de Werkspoor Korenopera (2015).

Dichter Ruben van Gogh, librettist en een van de initiatoren van deze opera, neemt je aan de hand van zijn libretto vol aria’s en koorstukken mee over het terrein van Werkspoor Utrecht, vertelt alles wat hij weet en draagt daarbij voor uit zijn Werkspoor-teksten.

Verdwenen tijdperk

Uiteraard komt het industriële verleden aan bod: de huisvesting van de eerste arbeiders, de bruggenbouw, de Argentijnse order, de Dudok van Heelschool, de komst van de eerste gastarbeiders, de stakingen en de uiteindelijke sluiting van de fabrieken.

Als voorbereiding voor deze opera spraken Van Gogh en het opera-productieteam de afgelopen jaren veelvuldig met voormalige arbeiders van Werkspoor Utrecht, ook deze persoonlijke verhalen leverden een schat aan onzichtbare informatie op over een verdwenen tijdperk.

Rondleiding door Werkspoorkwartier Utrecht
De opgeknapte Werkspoorkathedraal

“Nu is het stil, maar tussen glazen muren
gaan ijle lijnen naar een overzij.
Het zindert, zonder herrie voor de buren.”

Creatieve sector

Maar ook bij de huidige ontwikkelingen wordt stilgestaan, en de laatste jaren gaan die heel snel. Lange tijd vestigden zich hier bedrijven en functies die bij een dergelijke bijna vergeten uithoek van de stad verwacht mogen worden: het afvalscheidingsstation, onduidelijke garages en non-descripte werkplaatsen, steenhouwerijen, sportaccommodaties etc — zelfs Holiday on Ice werd hier ooit gerepeteerd, op een in de hal aangebrachte ijsvloer.

Recent is de Werkspoorkathedraal opgeknapt en is de er tegenovergelegen werkspoorloods onder handen genomen. Nieuwe bedrijven vestigen zich, bedrijven uit de creatieve sector en de maakindustrie. Maar ook stadsbrouwer De Leckere.

Ruben van Gogh leidt u rond en laat u dit terrein met heel andere ogen bezien en beluisteren. Ook zeer geschikt als bedrijfsuitje of afdelingsuitje in Utrecht.

Pedastrial Poetry

Deze lyrische stadswandeling maakt deel uit van Van Goghs Pedestrial Poetry: stadswandelingen in Utrecht met voordrachten. De andere wandeling is: de Zijdebalen Wandeling. Poëzie terwijl u wandelt.

De wanding is geschikt voor groepen tot 25 man en kost €17,50 pp, met een minimum van €100.

De Werkspoor Korenopera (2015)

Probeer ook eens Tikkie Kunst – kunst voor een tikkie: een speciaal voor jou gemaakt uniek kunstwerk (oplage 1/1). Je bepaalt zelf de prijs, met een tikkie. Al vanaf €25.

Leave a Comment