“Er lag een lap braakliggende grond
Waar nog geen schuur of hal op stond
Er voer een schip, er ging een trein
Maar zeg nou zelf, wie wou daar zijn”

Een operateske stadswandeling door Werkspoorkwartier Utrecht

Een cultureel uitje!

Tussen de Marnixlaan en het Amsterdamrijnkanaal in Utrecht werden ooit bruggen, machines en treinstellen gemaakt door Werkspoor Utrecht, lang de trots van Zuilen. Dichter/librettist Ruben van Gogh neemt je, aan de hand van zijn libretto’s van zijn twee Werkspooropera’s, mee door het Werkspoorkwartier en brengt zo de tijden van Werkspoor Utrecht op welluidend voorgedragen wijze tot leven.

Uiteraard komt het industriële verleden aan bod: de huisvesting van de eerste arbeiders in Zuilen, de bruggenbouw, de Argentijnse order, de Dudok van Heelschool, de komst van de eerste gastarbeiders, de stakingen en de uiteindelijke sluiting van de fabrieken. Opkomst en ondergang van een roemruchtig stukje verleden.

Anderhalf à twee uur cultuur voor je medewerkers of team alleen! Een afdelingsuitje of bedrijfsuitje, of gewoon als rondleiding met een vriendenclubje. Ook ‘avonds. De wandeling is geschikt voor groepen tot 25 man en kost €17,50 pp, met een minimum van €100.

Interesse? Neem vrijblijvend contact met me op.

Rondleiding door Werkspoorkwartier Utrecht
De opgeknapte Werkspoorkathedraal

Verdwenen tijdperk

Ruben van Gogh schreef twee libretto’s over Werkspoor Utrecht. In 2015 voor de Werkspoor Korenopera, waarin zes Utrechtse koren opkomst en ondergang van Werkspoor Utrecht bezongen en in 2020 voor Werkspoor de Opera – hoe de wereld naar Zuilen kwam, waarin de naoorlogse ontwikkelingen zich spiegelen aan tafel bij een Zuilens gezin.

Als voorbereiding voor deze tweede opera spraken Van Gogh en het opera-productieteam veelvuldig met voormalige arbeiders van Werkspoor Utrecht, ook deze persoonlijke verhalen leverden een schat aan onzichtbare informatie op over een verdwenen tijdperk. De opera zelf (gepland voor juni 2020) werd vanwege Corona afgelast. Hoe jammer ook, tijdens deze tour komen de opera’s alsnog tot leven tijdens de voorgedragen fragmenten.

Pedestrial Poetry

Deze lyrische stadswandeling maakt deel uit van Van Goghs Pedestrial Poetry Tours: stadswandelingen in Utrecht met voordrachten. Andere wandelingen zijn: de Zijdebalen Wandeling (Utrecht), en Rondje Castellum Hoge Woerd (Leidscherijn). Poëzie terwijl u wandelt.

Ruben van Gogh leidt u rond en laat u deze Utrechtse stukjes met heel andere ogen bezien en beluisteren. Ook zeer geschikt als bedrijfsuitje of afdelingsuitje in Utrecht. De wandelingen zijn geschikt voor groepen tot 25 man en kost €17,50 pp, met een minimum van €100.

Houd ook de pagina Pedestrial Poetry Tours in de gaten voor aankondigingen van open tours.

Interesse? Neem vrijblijvend contact met me op.

De Werkspoor Korenopera (2015)

Expositie: #smartphoneart @deutrechter

In 2023 hangt mijn kunst het hele jaar in Stadsbrasserie de Utrechter, Vredenburg 40, recht tegenover TivoliVredenburg. Lees er hier meer over.

Smartphoneart expositie in de Utrechter

Leave a Comment