Vrouwe

VROUWE

Daar is ze dan.
Haar vleugels heeft ze
lang geleden
afgedaan. Van

oude levens
tot vandaag de dag
weet ze tekens;
ze geeft aandacht

aan. Kom maar hier,
gebiedt ze, vragen
mag. Alles wordt
voldaan; wie

mij kan raden
hoort mij toe.
Vervolgens moet
ze zachtjes lachen,

legt ze alles
nogmaals uit.
Kijk, zegt ze dan,
dit is je buik.

Ruben van Gogh
Uit: De Man van Taal (1996)

Sissi

Ook toen er nog geen Corona was gingen er wel eens grote klussen niet door. Zo werd ik in mei 2012 op een avond gebeld door regisseur Marcel Sijm. “Ruben, kan jij deze zomer een avondvullend stuk over Sissi schrijven?” vroeg hij. Uiteraard zei ik ja. “Mooi, Bob (Zimmerman, componist) kan ook, dan hebben we bij deze een opera-team.”

Enkele weken en moeizame gesprekken met een zweterige, ongemakkelijke producent later, bleek diens productiebedrijf midden in een faillissement te zitten: exit 40 voorstellingen in de grote zalen van Nederland. Wel weet ik nu alles van Kaiserin Sissi – ik had al een aardige bibliotheek verzameld.

Mata Hari

Wat jaren later hadden Bob en ik een gesprek voor een nieuwe opera over Mata Hari, voor de festiviteiten tijdens LF2018 (Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa in 2018). Daarna bleef het met onbeantwoorde mailtjes naar de organisator over de stand van zaken akelig stil, totdat er ruzie-achtige stukken verschenen in Friese kranten over gedoe achter de schermen over al dan niet toegekende gelden. Exit Mata Hari, waar ik me al een beetje over had ingelezen.

Mata Hari in Utrecht
Mata Hari reconstructed (1/1), te koop bij mijn shop bij Werk aan de Muur

Trijn van Leemput

Ook was er later iets met Johan Cruijff, maar dat kan ik je wel vertellen als ik je een keer tegenkom. Nu hadden we het even over twee grootse vrouwen. Mata Hari heb ik in ieder geval nog in mijn smartphoneart verwerkt, en — drie keer is scheepsrecht — de opera over Trijn van Leemput is er intussen ook van gekomen, en hoe.

Ruben van Gogh

Trijn van Leemput
Re-inventing Trijn van Leemput, te koop bij mijn shop bij Werk aan de Muur
Trijn van Leemput opera

Nu ook te boeken: Achter Trijn aan – een operateske Pedestrial Poetry Tour in de voetsporen van Trijn van Leemput, met onderweg voordrachten uit mijn libretto van de succesvolle Stadsopera Trijn.

Tikkie Kunst - kunst voor een tikkie

Probeer anders eens Tikkie Kunst – kunst voor een tikkie, de leukste (en spannendste) manier van kunst kopen, of cadeau krijgen. Je bepaalt zelf de prijs en ontvangt vervolgens per post een kunstwerk naar waarde (1/1). Al meer dan 40 grote en kleine Tikkie-kunstwerken vonden zo een plekje in binnen- en buitenland.

Leave a Comment