Smartphone-Art

Met zijn LG V60 maakt Ruben van Gogh smartphone-art: beeldende kunst die klein van scherm is, maar groots in uitvoering en zeggingskracht. Een smartphone kunstenaar dus. Als basis dienen altijd zelfgemaakte smartphone foto’s van lege gebouwen, etalagepoppen, anonieme kringloopschilderijen, objecten en selfies. Met apps als Snapseed en Mirror Lab worden hier vervolgens verregaande digitale bewerkingen en collages van gemaakt.

Fabulae perspex en neon-mythologie

In Van Goghs surrealistische smartphone-wereld proberen allerhande historisch gestoelde entiteiten zich te verhouden tot de hedendaagse digitale wereld vol kunstmatige identiteiten, socialmedia en graffiti-tags.

In schilderijen van voorgoed voorbije tijden duiken 20ste en 21ste eeuwse elementen op – als in een neon-mythologie waarin de goden zijn teruggekeerd als fluïde humanoïdes: half mens, half etalagepop. Ze nemen poses aan die iets significants doen vermoeden, waarbij duidelijk wordt dat zij zich bewust zijn van de camera en de uiteindelijke plaatsing van hun beeltenissen op Facebook en Instagram.

Ruben van Gogh had dit seizoen drie tentoonstellingen en zijn werk wordt verkocht via zijn shop bij Werk aan de Muur. De werken zijn voor dezelfde prijzen ook bij hem persoonlijk te bestellen in diverse afmetingen en materialen. Het werk kan dan ook gesigneerd worden en wordt net zo goed aan huis bezorgd – vanaf de bank voor boven de bank.

Ruben van Gogh hangt in:

Volg me op Social Media

Speciale uitgave: Engel achter glas – een handgeschreven en gebonden kleinood om het culturele zwaar weer door te komen.

Prijzen, publicaties en nominaties:

Juli 2020 nr van Art Hole magazine

Whisper to Roars – online magazine (op 2/3e van de pagina)

Fine Arts Photography Awards 2019: Photomanupulation Nominee

“555 Special” Art Exhibition 2019: Top 20 + Special Recognition

Ruben van Gogh

Dichter, librettist en smartphone-art maker

Ruben van Gogh is optredend dichter en schrijver van te zingen dingen. Van zijn hand verschenen zeven bundels, drie bloemlezingen, zeven opera’s, twee musicals, drie kleutermeezingprogramma’s, één cabaretshow, een lekenpreek en talloze losse liedteksten. Hij trad op van Albanië tot Zeewolde, van Appingedam tot Singapore. Hij gaf voordrachten op radio en tv, scholen, gevangenissen, literaire festivals, informatieve bijeenkomsten, in huiskamers, Carré en telefooncellen. Hij werd gezongen door o.a. Tania Kross, Lilian Vieira en 5000 kinderen in IJburg. Hij werkt op aanvraag en op eigen initiatief.