Reinventing Trijn van Leemput

In het kader van de Maand van de Geschiedenis, deze hedendaagse versie van het ‘bekende’ 17e eeuwse schilderij van Trijn van Leemput. Deze ook in haar eigen stad niet echt bekende Utrechtse Kenau, voerde in 1577 een oproer van vrouwen aan, dat naar Kasteel Vredenburg optrok om eigenhandig de afbraak van deze dwangburcht te bewerkstelligen. Later, veel later verschenen op de fundamenten ervan TivoliVredenburg en winkelcentrum Hoog Catharijne.

Stadsopera Trijn

Momenteel werk ik aan een libretto voor een opera over Trijn van Leemput, in juni 2022 op te voeren in, jawel, de grote zaal van TivoliVredenburg. (Situationeel met recht een locatie-opera te noemen.) Afbeeldingen van het oorspronkelijke schilderij kende ik al, maar onlangs zag ik het in het echt bij de tentoonstelling De Ommuurde Stad in het Centraal Museum, en ik werd getroffen door de sprankelende kleuren ervan — en maakte de basisfoto met mijn smartphone.

Toen ik later op Facebook de ironische opmerking las dat het misschien tijd was Hoog Catharijne af te breken dacht ik: ik ken de aangewezen persoon om deze klus te klaren, Trijn van Leemput. Dus voorzien van wat hedendaagse elementen en overwegingen laat ik haar in Reinventing Trijn van Leemput de klus klaren: de afbraak van de dwangburcht van het consumentisme.

Ruben van Gogh

Probeer ook eens Tikkie Kunst – kunst voor een tikkie: een speciaal voor jou gemaakt uniek kunstwerk (oplage 1/1). Je bepaalt zelf de prijs, met een tikkie. Al vanaf €25.

Hieronder mijn meest recente werken in mijn shop bij Werk aan de Muur. Vanaf 40cm op Canvas, Acrylglas en Metaal voor dezelfde prijs ook bij mij persoonlijk verkrijgbaar – dan wordt het werk gesigneerd en krijg je er een cadeautje bij!

Leave a Comment