Poëzie per mail 7

TWEEGESPREK– Liefde maackt eendracht,
   Begheerte maackt twist
   Coornhert

B: Het jachtseizoen is weer geopend, fijn
dat u er bent.
L: Ach, alstublieft, leidt u mij rond,
ik ben hier vreemd, en onbekend
maakt onbemind.
B: Wel, als u zo begint, neemt nu terstond
de pakkans van mijn pakkerds toe:
normaal blijven ze doelloos steken
in het niets.
L: Maar nee, wat doet u nu? Hoe
moet ik spreken met uw lippen
op mijn mond. Iets klopt
hier niet – zeg toch iets.
B: Het is niet mijn hart, dat klopt,
en het stopt pas met kloppen als u stopt.
L: Ga dan maar door, een stop niet
voor u doorheeft waarvoor
het klopt, opdat het klopt voor mij.
B: Donder en bliksem, krijg nou het heen
en weer. Wat ging daar voorbij?

Uit: Klein Oera Linda (Contact, 2006)

De Coornhertstraat in Utrecht ligt in de Dichterswijk en kent een enthousiaste bewonersvereniging. De bewoners vinden dat dat ze de leukste straat van de wijk hebben, en dragen daar zelf actief aan bij. Zo hebben ze zo’n 15 jaar geleden aan beide uiteinden van de straat een strofe van Coornhert op een muur laten plaatsen: bij de onthulling van een van die strofen: “Liefde maackt eendracht / Begheerte maackt twist” vroegen ze me hierop geïnspireerd een gedicht te maken.

In 2011 hebben we met het Utrechts Dichtersgilde, dat toen uit 5 dichters bestond, ieder 4 of 5 korte gedichten geschreven, die op kleurige stoeptegels kwamen te staan. In de loop der jaren zijn deze tegels tot op het onleesbare af afgesleten. Deze maand zijn ze vervangen door nieuwe exemplaren, met dezelfde gedichten en kleuren. Zo’n straat dus.

Zie voor de stoeptegels: http://www.coornhertstraat.nl/tegels.htm

Ruben van Gogh

Speciale uitgave: Engel achter glas – een handgeschreven en gebonden kleinood om het culturele zwaar weer door te komen.

Mocht u mij in deze zorgelijke tijden willen ondersteunen met een klein bedrag, dan kan dat met een Tikkie – ik werk dan dapper verder aan nieuw werk.