Poëzie per mail 12

DE VUURTORENWACHTER 
HOUDT TEVEEL VAN VOGELS
De vogels vliegen met z'n duizenden naar het licht met z'n duizenden vallen ze met z'n duizenden botsen ze met z'n duizenden verblind met z'n duizenden knock-out met z'n duizenden sterven ze De vuurtorenwachter kan zulke dingen niet verdragen hij houdt teveel van vogels dus hij zegt Nou ja zeg het zou wat En hij zet alles uit In de verte vergaat een vrachtschip een vrachtschip van de eilanden gekomen en vrachtschip vol geladen met vogels duizenden vogels van de eilanden duizenden verdronken vogels. Jacques Prévert, door mij vertaald

Vandaag moest ik denken aan het gedicht De Tuinman en de Dood, van Nicolaas van Eyck. In dit bekende gedicht verzoekt een knecht zijn heer De Dood (die hij die ochtend tegenkwam) te mogen ontlopen door naar Isphahaan te vluchten. De volgende ochtend komt deze heer De Dood tegen en vraagt hem waarom hij zijn knecht zo heeft laten schrikken. Het blijkt De Dood die juist verrast was om hier die ochtend de knecht tegen te komen, die hij “‘s avond halen moest in Isphahaan.”

Het gedicht van de Vuurtorenwachter kent dezelfde grondidee, alleen dan in een enorme schaalvergroting. Een schaalvergroting die doet denken aan de opgelegde maatregelen tijdens deze Corona-crisis. Maatregelen die zouden moeten dienen als bescherming, maar door hun aard tegelijkertijd enorme problemen veroorzaken.

Ik las vanochtend in de krant over protesten in Amerika tegen de opgelegde lockdown. De demonstranten bevonden zich zonder beschermende mondkapjes schouder aan schouder – met alle gevaren voor verdere verspreiding van het virus vandien. Of zoals een gouverneur zei: “Zo vergroten ze juist de kans dat de lockdown-periode moet worden verlengd.” Maar misschien zijn we allemaal wel vuurtorenwachters.

Ruben van Gogh (gemaild op 21/4/2020)

Speciale uitgave: Engel achter glas – een handgeschreven en gebonden kleinood om het culturele zwaar weer door te komen.

Mocht u mij in deze zorgelijke tijden willen ondersteunen met een klein bedrag, dan kan dat met een Tikkie – ik werk dan dapper verder aan nieuw werk.