Het ultieme zwarte gat

Van theoretisch natuurkundige John Wheeler, o.a. naambedenker van het zwarte gat, is een grappig plaatje bekend, een meme zou je nu zeggen, waarin hij de relatie tussen mens en universum op spitsvondige wijze illustreert. Het ziet er uit als een ‘U’. Deze U representeert de tijdslijn vanaf de Bigbang linksboven, naar onze huidige tijd rechtsboven: op die illustratie is dan rechtsboven een oog getekend, dat naar het begin linksboven kijkt. Zijn idee: het universum heeft een waarmemer gecreëerd opdat het waargenomen kan worden.

Zwarte gat in mijn kunst

In april 2019 werd de eerste foto van een zwart gat gepubliceerd: een bijna simplistisch spatje oranje, geel en zwart, als representant van een complex en allesomvattend verschijnsel. Ik heb dat beeld, dat sneller dan het licht een archetype van meme-achtige properties is geworden, bijna meteen gebruikt in mijn smartphone-art-werk.

In het begin als visueel, los element, daarna maakte ik er oogpupillen van en nog later liet ik de zwarte gaten hun omgeving spriraalgewijs vervormen en kwam ik al dichter bij het wezen van het  zwarte gat zelf: een het de onze, bescheiden werkelijkheid opslurpende meta-werkelijkheid. Maar ik was er nog niet.

De religieuze verwijzingen kwamen erbij. Eerst een Jezus-figuur die ons op dit verschijnsel wijst en later een engel in de buurt van een zijn omgeving vervormend zwart gat. Totdat ik de engel in een dans des doods (of levens) liet fuseren met het zwarte gat zelf. Toen had ik in mijn ogen het ultieme zwarte gatenwerk gemaakt en heb ik dit spatje oranje-geel-zwart nooit meer gebruikt.

Ruben van Gogh

Voor meer smartphoneart zie mijn speciale website.

Probeer ook eens Tikkie Kunst – kunst voor een tikkie: een speciaal voor jou gemaakt uniek kunstwerk (oplage 1/1). Al vanaf €10.

Hieronder mijn meest recente werken in mijn shop bij Werk aan de Muur. (Tegen dezelfde prijs op Canvas, Acrylglas en HD Metal ook bij mij verkrijgbaar, vanaf 50cm. Dan krijg je het werk gesigneerd thuisgestuurd. Wel zo persoonlijk!)