Rondleiding Zijdebalen centrum Utrecht

“Ze komen, ze komen – zo klonk het toen, zo klinkt het nu
nog na, nu diep in de nacht opgediepte lagen, als fundamenten
begraven, zich openbaren tot in onze dromen.”

Poëzie-wandeling door Zijdebalen!

Een poëtische stadswandeling rond de contouren van de historische Zijdebalentuin

Met je medewerkers, team of vriendenclubje op pad door Zijdebalen, met voordrachten en wetenswaardigheden: ongeveer anderhalf uur cultuur voor groepen tot max 25 personen, al vanaf €100. Als bedrijfsuitje of afdelingsuitje, of met wat voor gezelschap dan ook. Desgewenst ook ‘s avonds.

Tegen het oude centrum van Utrecht aan, verrees in de afgelopen jaren de nieuwe stadswijk Zijdebalen, genoemd naar de Zijdebalentuin die hier in de 17e werd aangelegd door zijdehandelaar David van Mollem. Behalve de naam van de tuin en de nabijgelegen David van Mollemstraat, herinnert er maar weinig aan deze tijd — maar ook niet aan de tijden ervoor en erna, tot de komst van de 500 nieuwe huishoudens in het heden. Zij deden dit verleden definitief vergeten.

Rondwandeling Zijdebalen

Wat is het dat via verdwijnlijnen verdwijnt, vraag je je af, je dwaalt helemaal door tot aan het eind en draait je om. Over vijvers heen, door poorten, langs lanen en priëlen, zie je heel in de verte een bordes..."

Dichter Ruben van Gogh brengt deze verdwenen geschiedenis op welluidende wijze tot leven tijdens een poëtische stadswandeling, die in twee delen uiteen valt.

De rondleiding begint in de nieuwbouwwijk aan de Vecht zelf, met als basis de voordracht van Zesmaal Zijdebalen, het welkomstgeschenk in zes gedichten dat Van Gogh voor de nieuwe Zijdebalenbewoners schreef. In deze cyclus wandelt hij door het verleden van dit markante stukje Utrecht: van de eerste bewoning en activiteiten in de Bemuurde Weerd, via het St. Maartensgasthuis, de Zijdebalentuin, Houtzagerij Jongeneel, de Lubro Bakkerij tot aan Kytopia toe, de creatieve broedplaats van Utrechts artiest Kyteman, in het recente verleden.

....zie: een bewoner, als ware hij Van Mollem

in hoogst eigen persoon, schrijdt naderbij en opent 
het hek...


In deel twee van de rondleiding neemt Van Gogh u dan mee ‘door de Zijdebalentuin zelf’, aan de hand van het gedicht: Hofdicht wordt stadsdicht, een hedendaagse ‘herschrijving’ van Arnold Hoogvliets: Hofdicht Zijdebalen (1740). Onderweg ‘wijst’ hij u in woord en gebaar op de bezienswaardigheden van deze majestueuze tuin: de priëlen, de vijvers, de schelpengrotten – kortom: alles wat deze tuin te bieden had, en waar het precies gelokaliseerd was ten opzichte van de stad die er daarna overheen kwam te liggen.

Pedestrial Poetry

Stadswandeling Zijdebalentuin
Uit: In a Gadda da Vida (Ruben van Gogh, smartphoneart)

De Zijdebalenwandeling maakt deel uit van Van Goghs Pedestrial Poetry: rondleidingen met lyrische voordrachten. Andere wandelingen zijn: Het Rondje Vecht — van de Muinck Keizerbrug naar de Marnixbrug en weer terug, gebaseerd op 20 jaar dagelijkse wandelingen en bijbehorende gedichten, en de wandeling door Werkspoorkwartier Utrecht, aan de hand van Van Goghs libretto voor de Werkspoor Opera.

De rondleidingen duren 1,5 a 2u en zijn geschikt voor groepen tot 25 personen. De kosten bedragen €17,50 pp, met een minimum van €100.

Probeer ook eens Tikkie Kunst – kunst voor een tikkie: een speciaal voor jou gemaakt uniek kunstwerk (oplage 1/1). Je bepaalt zelf de prijs, met een tikkie. Al vanaf €25.

Hieronder mijn meest recente werken in mijn shop bij Werk aan de Muur. Vanaf 40cm op Canvas, Acrylglas en Metaal voor dezelfde prijs ook bij mij persoonlijk verkrijgbaar – dan wordt het werk gesigneerd en krijg je er een cadeautje bij!