Flessenpost VI

Lockdown (2020)

In het weekend zit er een plaatje in de fles, geen gedicht, geen begeleidend schrijven – alleen deze eerste zaterdag.

Sinds enkele jaren maak ik smartphone-art, alles op en met mijn smartphone (momenteel een LG V60). Het begon ooit, enkele smartphones geleden, met een foto in het toen in verbouwing zijnde Hoog Catharijne van een lege, met witte schotten afgezette passage. Op mijn telefoon kreeg ik het wit niet zoals ik dat wit wit wilde, zoals ik het wit zag: doordringend alles overheersend wit.

Tot ik op de app Snapseed werd gewezen, toen kon ik de foto krijgen zoals ik hem wilde. Later ontdekte ik dat je er nog veel meer mee kon: popart-achtige kleurstellingen, collages, eigenlijk alles wat je maar bedenken kan. Het verschilt met (mijn) poëzie omdat er geen taalbetekenis bij komt kijken, alleen beeldassociaties – en met die associaties lijkt het weer wel op het schrijven van poëzie.

Tot slot van dit eerste en enige begeleidend weekendschrijven: ik verwacht de komende maand bewerkte anonieme kringloopschilderijen, popart en surrealistische taferelen – en welke richting het verder de komende maand ook maar opgaat.

Ruben van Gogh

Speciale uitgave: Engel achter glas – een handgeschreven en gebonden kleinood om het culturele zwaar weer door te komen.