Festival

FESTIVAL

De mannen lazen verzen over hun vaders
De meisjes waren vol bloederige symboliek
Van messen en pogingen tot villen
De vrouwen? Die zaten gewoon in het publiek
De jongens zouden de meisjes wel willen
Na afloop was er muziek

Ruben van Gogh
(Ongepubliceerd)

Het voelde bijna als een grootse seizoensopening — de recente, eerste post-Corona-optredens. Alleen het publiek ontbrak nog: dat was elders aan het demonstreren voor openstelling van festivals en nachtclubs, zat bij een festiviteit waar wél bier werd geschonken of wist domweg niet dat er weer werd opgetreden. Daarom voor alle duidelijkheid: het mag weer en het kán weer.

Nacht van de Poëzie

Zo was ik van het weekend te gast op de Nacht van de Poëzie (als bezoeker en standbemanner) en wat mij daar opviel was de jeugdigheid van het publiek! Waar zijn die dan tussendoor, bij reguliere poëzie-voordrachten? Ik moest denken aan ons dichterscollectief Triade, waarmee ik in 1990 in het gezelschap van Jos Tolboom en Dirk Dijkstra (later Christiaan Coenraads) mijn eerste schreden op literaire podia zette, onder de noemer: ‘Mooie gedichten voor mooie mensen’. Toen waren wij zelf doorgaans de jongsten!

Berg je voor Berg

Ons hoogtepunt (naast een finaleplek bij de Pythische Spelen ’92 in de categorie: Alles mag) was een optreden in het semi-live opgenomen tv-programma Berg je voor Berg, waaruit wij in de uitzending zelf bleken weggeknipt. Die uitzending vond een uur na opname plaats, tijdens onze nachtelijke treinreis terug naar Groningen — dronken van geluk over onze nakende roem (onze ons vergezellende uitgever dacht al aan een eigen pand en een verre vakantie). Van het station weer naar huis lopende, zag ik nog licht branden bij mijn beste vriend.

“En?”: vroeg ik toen hij de deur opendeed.

“Ik heb het niet gezien,” verontschuldigde hij zich.

“Ach, hindert niks,” wuifde ik achteloos zijn verontschuldiging weg.

“Eh… Maar ik denk dat niemand het heeft gezien.”

Aldus mijn eerste landelijke tv-ervaring.

Optredens

Donderdag 21 oktober 17u, kunt u mij weer zien voordragen, met vijf andere Utrechtse dichters: in de Uitalage, Steenweg 34 te Utrecht. Het mag en kan weer — zelfs zónder qr-code (het is een popup-store). Donderdag 28 oktober draag ik om 16u voor in de Bibliotheek Utrecht.

Ruben van Gogh

Probeer ook eens Tikkie Kunst – kunst voor een tikkie: een speciaal voor jou gemaakt uniek kunstwerk (oplage 1/1). Al vanaf €10.

Hieronder mijn meest recente werken in mijn shop bij Werk aan de Muur. (Tegen dezelfde prijs op Canvas, Acrylglas en HD Metal ook bij mij verkrijgbaar, vanaf 50cm. Dan krijg je het werk gesigneerd thuisgestuurd. Wel zo persoonlijk!)